Strokovni dogodki in razstave 2019

 

 

Urnik razstav v času Festivala:

14.–16. junij: 9.00–18.00

14. junij: 19.00–21.00 prost vstop na vse razstave.

* brezplačen ogled

** ogled z vstopnico

UMET_NITKE – Osrednja razstava likovnih del s čipkami, nastalimi v sodelovanju učencev Čipkarske šole Idrija in likovnih ustvarjalcev ter v sodelovanju z Mestnim muzejem Idrija**

Mestni muzej Idrija, grad Gewerkenegg, razstavišče Nikolaja Pirnata, Prelovčeva 9

Otvoritev razstave: 14. junij ob 18.00

17. junij–1. september vsak dan od 9.00 do 18.00

Razstava UMET_NITKE predstavlja osem različnih likovnih del, ki so nastala v sodelovanju učenk in učencev Čipkarske šole Idrija z uveljavljenimi likovnimi ustvarjalci, ki živijo v krajih, kjer poteka pouk klekljanja. Nande Rupnik, Danilo Jereb, Silva Karim, Svetozar Živković in Lea Lampe Živković, Breda Čuk, Mateja Ocepek, Likovna sekcija Cerkno, David in Polona Ličen so se odzvali povabilu k sodelovanju ter z učenkami in učenci Čipkarske šole Idrija zasnovali, oblikovali ter ustvarili likovna dela, ki razkrivajo čaroben svet prepletov niti, barv, oblik, dimenzij in materialov. Idrijska čipka kot medij na različnih likovnih področjih in tehnikah pripoveduje zgodbo o sodelovanju, izzivih, spoznavanju novega in učenju na kreativen način.

 

Tekst: Meta Gregorač, Čipkarska šola Idrija

 

UMET_NITKE Avtorji: Polona in David Ličen, učenci Čipkarske šole Idrija, oddelek Vipava.
Foto: M. Gregorač.
 

Izvedbo projekta sta podprla Ministrstvo za kulturo RS in Občina Idrija.

SREČEVANJA OB PRAZNIČNI MIZI

Galerija Sv. Barbare, Mestni trg 14**

 

Otvoritev razstave: 14. junij ob 19.00

Razstava del Društva klekljaric idrijske čipke bo letos uglašena na temo srečanj. Ljudje se srečujemo na najrazličnejše načine in ob najrazličnejših dogodkih. Velika je paleta naših vsakodnevnih srečevanj, ki jih vsled natrpanih urnikov in hitenja opravljamo rutinsko in neprizadeto. Srečujemo se doma v družini, v soseski, na ulici, v službi, v šoli. Naša srečanja so ujeta v okvir pravil bontona, so stvar navade in so vse prevečkrat samo površinska. Dlje od vljudnih besednih fraz, rutinskih nasmeškov in mlačnih rokovanj ne sežejo. Srečevanje ob mizi je eno najpogostejših oblik srečanja med ljudmi. Mogoče je prav ta vidik v današnjem času najbolj razvrednoten in oropan lepote trenutkov, ki jih v sebi nosi pravo srečanje. Z razstavljenimi aranžmaji hočemo obiskovalce razstave popeljati v svet bogastva srečevanja ob mizi skozi vse letne čase in skozi različne praznične dogodke, ki so del našega življenja. »Zgodba« vsake mize je drugačna, vse pa so obogatene z govorico idrijske čipke. Naj bodo umetno prepletene niti, lepota vzorcev in ljubezen, s katero so bile te čipke izdelane, navdih za naša srečevanja ob mizi. Vzemimo si čas za lepoto, ki nam jo ponuja vsako čisto vsakdanje ali pa praznično srečanje ob mizi, in obogatimo ga z ljubeznijo.

 

Tekst: arh. Anica Kovačič, Društvo klekljaric idrijske čipke

 

Avtorica vzorcev: Irma Pervanja.

Avtorice čipk: članice Društva klekljaric idrijske čipke, skupina Idrija.

»POGLEJ, KAJ ZNAM!« 2019 – letna razstava idrijskih čipk otrok in mladih, ki se učijo klekljati v Čipkarski šoli Idrija**

Čipkarska šola Idrija, Prelovčeva 2. 

17. junij–1. september: delavniki in sobota 9.00–15.00, sreda 9.00–19.00.
Nedelje in prazniki zaprto.

»Poglej, kaj znam!« je naslov letne razstave idrijskih čipk učenk in učencev Čipkarske šole Idrija. Vsako leto v juniju razstavimo nekaj izdelkov, ki so bili dokončani v iztekajočem se šolskem letu in v katere so otroci in mladi v svojem prostem času vložili velik del sebe. Prav ti otroci in mladi so tudi nosilci ohranjanja enote nesnovne dediščine »Klekljanje čipk v Sloveniji«, ki je vpisana na UNESCO Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.

 

V času Festivala idrijske čipke imajo obiskovalci že 14. leto možnost glasovanja za najlepšo čipko po svoji izbiri. Glasovanje traja od 14. do 16. junija do 14.00. Ob 15.00 objavimo izide ter podelimo nagrado klekljarici in izžrebanemu glasovalcu.

 

Tekst: Metka Fortuna, Čipkarska šola Idrija

 

Avtor vzorca: ni podatka, arhiv Čipkarske šole Idrija. Avtorica čipke: Ines Čuk, učenka Čipkarske šole Idrija.
Foto: Robert Zabukovec.

URŠKA PIRC: ŽIVETI (Z) IDRIJSKO ČIPKO*

Mestni muzej Idrija, grad Gewerkenegg, Mala galerija

17. junij–1. september vsak dan od 9.00 do 18.00

Urška Pirc, univ. dipl. ing. oblikovanja tekstilij in oblačil, je Idrijčanka, ki z idrijsko čipko živi že od svojih otroških let, ko se je veščine klekljanja začela učiti pri stari mami Mariji in sosedi Miri. Njene kreacije smo občudovali na: Miss idrijske čipke (2005), Kreativnost v čipki (2007), Modni spektakel idrijske čipke (2011) idr. Retrospektivna razstava je razdeljena v sklope: modna oblačila, spodnje perilo in urbana oblačila s potiskom. Vsem je skupna idrijska čipka: včasih skromna in nežna kot dih, drugič močna in barvita, sem in tja mladostna in igriva. Vedno pa v njej prepoznamo energijo ustvarjalke, ki s čipko tekstilnim kosom dodaja doživetja, slika občutke, sanja sanje. Kajti ustvarjati (z) idrijsko čipko pomeni živeti (z) idrijsko čipko.

 

Tekst: mag. Mirjam Gnezda Bogataj, Mestni muzej Idrija

Kolekcija Papagaj, arhiv Urše Pirc.
Foto: R. Zabukovec, 2007.

 

Izvedbo projekta sta podprla Ministrstvo za kulturo RS in Občina Idrija.

ENO ČIPKARCO POZNAM, ČIPKE BELE KLEKLJAT ZNA … – razstava likovnega društva Cinober Idrija

Razstavišče »PRI GOLITU«, Mestni trg 16 *

17.–22. junij: 16.00–19.00.

Lik idrijskih žena in deklet, ki se same ali v skupinicah sklanjajo nad bule in spretno premetavajo kliklne, da nastajajo prekrasne idrske špice, so motivi, ki so od nekdaj vzbujali pozornost likovnih ustvarjalcev. Na svoj način so želeli zabeležiti in se pokloniti idrijski čipki, prefinjenim mojstrovinam naših mater, žena in deklet, ki so skozi desetletja s svojo spretnostjo, požrtvovalnostjo in odrekanjem poleg svojega moža, običajno rudarja, pomembno prispevale k blagostanju, kulturi in ugledu svoje družine. Tudi danes je tako. Z našim letošnjim izborom likovnih del za razstavo v času Festivala skušamo pokazati naše dojemanje, spoštovanje in navdušenje do dragocene idrijske čipke ter marljivih žena in deklet, ki te umetnine s svojim znanjem, ljubeznijo in potrpežljivostjo ustvarjajo že toliko let.

 

Tekst: Nande Rupnik, Likovno društvo Cinober Idrija

Vera Kostanjšek: Klekljarica, akril na platnu

NA KRILIH DOMIŠLJIJE*

Podhod Magazina, Ulica sv. Barbare 4-5

 

Iz nekdanje odprtine za žito na svodu podhoda Magazina, ki je v letu 2018 postala »nebesna« galerija za sodobno idrijsko čipko, bo letos na krilih domišljije v svet poletela skupina črno-belih lastovic. Zamislila si jih je Mateja Holjevac, študentka oblikovanja tekstilij in oblačil z Naravoslovnotehniške fakultete, pod mentorstvom prof. Marije Jenko. Po izvirnih risbah študentke so čipke s svojim znanjem nadgradile klekljarice Mira Guzelj, Milena Kalan Frančeškin, Marija N. Boškovič, Vera Kostanjšek, Anica Uršič, Marta Logar, Anica Loverčič, Valerija Krivec, Marica Kosmač, Albina Štucin; članice Društva klekljaric idrijske čipke.

 

Tekst: prof. Marija Jenko, Naravoslovnotehniška fakulteta v Ljubljani

Avtorica vzorca: Mateja Holjevac. Avtorica čipke: Marija Kosmač.

ZASNOVE SODOBNIH MAŠNIH PLAŠČEV PO UMETNIŠKEM DELU HELENE KOTTLER VURNIK*

Cerkev sv. Trojice, Idrija

 

 

Ob 50. obletnici posvetitve župnijske cerkve sv. Jožefa delavca bo v cerkvi svete Trojice predstavljena skupina mašnih plaščev po zamislih študentk z Naravoslovnotehniške fakultete. Nastali so pod mentorstvom njihovih profesoric in sodelavk na povabilo Centra arhitekture Slovenije, ki že vrsto let na različne načine razlaga in vključuje dela slovenskih arhitektov in likovnih umetnikov v današnje življenje. Študentke so v svoje zamisli vpletle tudi idrijsko čipko, ki so jo virtuozno naredile članice Društva klekljaric idrijske čipke. Predstavitev je plod skupnih prizadevanj občin Idrija in Radovljica za ohranjanje in plemenitenje slovenske kulturne dediščine.

 

Tekst: prof. Marija Jenko, Naravoslovnotehniška fakulteta v Ljubljani

 

Foto: arhiv Vurnikove hiše, Radovljica.

Vir fotografije: https://www.ng-slo.si/si/razstave-in-projekti/razstava/helena-vurnik?id=4248

 

Avtorica: Karmen Hočevar.

 

Izvedbo projekta so podprli Krajevna skupnost Radovljica, Občina Radovljica, Ministrstvo RS za kulturo in Muzeji radovljiške občine - galerija Šivčeva hiša. 

SO-CVETJE-prodajna razstava unikatnega srebrnega nakita z idrijsko čipko *

Studio Koder, prodajna galerija idrijske čipke, Mestni trg 16, Idrija

 

Kolekcija So-cvetje je plod sodelovanja med Tino Koder Grajzar, oblikovalko avtorske idrijske čipke, in Biljano Klekačkosko, makedonsko oblikovalko sodobnega srebrnega nakita, ki skupaj ustvarjata pod blagovno znamko Zaplet. Po odmevnem projektu Boginja in zmaj, ki je bil leta 2015 predstavljen v ljubljanski AteljeGaleriji in Narodni galeriji v Skopju, se v Idriji predstavljata z novo kolekcijo nakita, ki združuje prefinjenost srebra z nežnostjo idrijske čipke.

 

Tekst: Tina Koder Grajzar, samostojna ustvarjalka v kulturi

Uhan »So-cvetje«.
Foto: Biljana Klekačkoska.

S CVETJEM V 20. LETO – razstava čipk Klekljarskega društva Marjetica Cerkno*

Dom upokojencev Idrija, Arkova ulica 4

Urnik razstav v času festivala:

Cvetje v nas zaradi pisanih barv, omamnega vonja in posebne oblike cvetov prebuja pozitivna čustva. Šopek cvetlic je lepo darilo za različne priložnosti. Tokrat nam ga ob svoji dvajsetletnici delovanja podarjajo članice Klekljarskega društva Marjetica Cerkno. Prav poseben šopek je to – izbran po vzorcih več avtoric in mogoče celo avtorjev, raznolik po cvetlični motiviki, bogat po klekljarskih tehnikah in elementih, sklekljan z znanjem in s srcem ter povezan v celoto pod skrbnim vodstvom mentorice.

 

Tekst: mag. Mirjam Gnezda Bogataj, Mestni muzej Idrija

Čipka klekljarice Marije Obid Dolenc. Vzorec: Irma Pervanja.

Foto: Stana Frelih.

Državno tekmovanje iz znanja klekljanja za priznanje Ivanke Ferjančič

Trg sv. Ahaca

16. junij:

11.00: povorka Godbenega društva rudarjev Idrija in tekmovalcev izpred Čipkarske šole Idrija.

11.30–12.30: tekmovanje na Trgu sv. Ahaca.

Na festivalsko nedeljo dobršen del idrijskega »starega placa« zapolni več generacij klekljaric in klekljarjev, ki se zavzeto trudijo za osvojitev najboljših rezultatov. S svojimi izurjenimi in hitrimi prsti tekmujejo, da bi v omejenem času najbolj pravilno in lepo sklekljali čipko.

Tekmovalci v otroških tekmovalnih nalogah so se na državno raven tekmovanja uvrstili na osnovi doseženih rezultatov predizbirnih šolskih tekmovanj.

Odrasle klekljarice vabimo, da se na tekmovanje prijavijo in se pomerijo v klekljanju idrijskega risa ali polpremeta in risa z luknjicami.

 

Tekmovalke in tekmovalce posebej obveščamo na nov način prijave na tekmovanje. Prijava na tekmovanje je mogoča edino z izpolnjeno prijavnico. Naslov za pošiljanje in rok za oddajo prijavnice sta navedena v razpisu tekmovanja.

 

RAZPIS

 

Tekst: Metka Fortuna, Čipkarska šola Idrija

Prizor iz državnega tekmovanja v znanju klekljanja. Foto: Samo Trebižan.

Košček mene – delavnica klekljanja za odrasle

Čipkarska šola Idrija, Prelovčeva 2.

15. junij: 9.00–13.00.

Obiskovalci Festivala idrijske čipke ste vabljeni tudi, da vstopite v učilnico in opazujete klekljarice pri klekljanju idrijske čipke, ki bo zaživela kot modni dodatek. Oplemenitena z ljubeznijo bo čipka morda krasila podobo klekljarice same, morda pa bo namenjena dragi osebi za darilo ob posebni priložnosti.

 

Za udeležbo na delavnici so obvezne predhodne prijave.

Za prijave in več informacij pokličite v Čipkarsko šolo Idrija, tel. št. +386 (0)5 37 34 570 ali pišite na info@cipkarskasola.si.

Prijave sprejemajo do zasedbe prostih mest oz. najkasneje do 13. junija 2019.

 

Tekst: Metka Fortuna, Čipkarska šola Idrija

Klekljanje idrijske čipke. Arhiv Čipkarske šole Idrija. Foto: Jani Peternelj.

Idrijski ris, tehnika klekljanja idrijske čipke – predavanje in predstavitev razpisa mednarodnega natečaja

Center idrijske čipke, Prelovčeva 2

15. junij ob 15.00

Na predavanju mag. Mirjam Gnezda Bogataj, muzejske svetovalke Mestnega muzeja Idrija, in Stane Frelih, učiteljice klekljanja v Čipkarski šoli Idrija, bo predstavljena tehnika klekljanja idrijskega risa, ki je najbolj prepoznavna tehnika klekljanja idrijske čipke. Predavanje bo osvetlilo ozadje razvoja idrijskega risa ter predstavilo risarke vzorcev in raznolike možnosti uporabe številnih vzorcev za klekljanje čipk v tej tehniki.

 

Ob tej priložnosti bo predstavljen tudi razpis mednarodnega natečaja klekljane čipke, ki ga Festival idrijske čipke ponovno razpisuje po desetletni prekinitvi.

 

Tekst: Metka Fortuna, Čipkarska šola Idrija, in mag. Mirjam Gnezda Bogataj, Mestni muzej Idrija

 

Avtorica vzorca in fotografije: Maja Svetlik, Čipkarska šola Idrija, po fotografiji Eve Petrič. Avtorica čipke: Valerija Pavšič.

Podelitev priznanj učenkam in učencem ob zaključku izobraževanja v Čipkarski šoli Idrija

»In najlepša čipka je …« razglasitev najlepše čipke po izboru obiskovalcev razstave »Poglej, kaj znam!« 2019

Podelitev certifikatov označbe porekla blaga »Idrijska čipka«.
Razglasitev najboljših klekljaric državnega tekmovanja iz znanja klekljanja za priznanje Ivanke Ferjančič.

Trg sv. Ahaca

16. junij ob 15.00 

IDRIJSKA ČIPKA, Z NITJO PISANA ZGODOVINA

Stalna razstava Mestnega muzeja Idrija

Mestni muzej Idrija, grad Gewerkenegg, Prelovčeva 9

vsak dan 9.00 do 18.00

Idrija je doma in v svetu poznano središče izdelovanja klekljanih čipk. Na razstavi sledimo zgodbi o ročno klekljani idrijski čipki in zgodbam njenih izdelovalk – klekljaric, ki so stoletja s prodajo čipk bogatile proračun rudarskih družin. Tako kot je v preteklosti v svet potovalo idrijsko živo srebro, tako so potovale idrijske čipke. Le malo jih je ostalo doma. Tiste najlepše so zbrane na razstavi, da nas popeljejo iz preteklosti v sedanjost, ko idrijska čipka dobiva pomembno mesto na modnih stezah priznanih slovenskih oblikovalcev.

Posebno mesto je namenjeno Jovankinemu prtu, protokolarnemu klekljanemu prtu za dvanajst oseb in enemu največjih ohranjenih klekljanih izdelkov iz 70. let 20. stoletja.

 

Tekst: mag. Mirjam Gnezda Bogataj, Mestni muzej Idrija

 

Izvedbo projekta sta podprla Ministrstvo za kulturo RS in Občina Idrija.

Samosvoja z idrijsko čipko Razstava fotografij in kreacij

Kendov dvorec, Sp. Idrija

8. junij – 30. junij 2019

Ne glede na leta lahko svojemu oblačilu dodamo pridih nežnosti in ženstvenosti z dodatkom idrijske čipke.
Kreacije in modni dodatki, ki so nastali v Čipkarski šoli Idrija in jih je oblikovala Maja Svetlik ter so delo več klekljaric, je v fotografski objektiv ujel Robert Zabukovec.
 

Klekljanje čipk v Sloveniji vpisano na UNESCO Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva

 

 

Medvladni odbor za varovanje nesnovne kulturne dediščine je na svojem 13. zasedanju v Port Louisu na Mavriciju novembra 2018 sprejel odločitev, da se na UNESCO Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva vpiše enota Klekljanje čipk v Sloveniji.

Na podlagi slovenskega Registra nesnovne kulturne dediščine je bilo Klekljanje idrijske čipke skupaj s Klekljanjem slovenske čipke leta 2016 razglašeno za nesnovno dediščino državnega pomena. V tem Registru so kot nosilci Klekljanja idrijske čipke evidentirani: Čipkarska šola Idrija, Društvo klekljaric idrijske čipke, Klekljarsko društvo Marjetica Cerkno in par posameznic, ki kontinuirano skrbijo za ohranjanje, prenos in razvijanje znanja klekljanja idrijske čipke.

Vpis na Unescov Reprezentativni seznam pomeni veliko priznanje vsem nosilcem – klekljaricam in klekljarjem, ki so stoletja prenašali znanje iz roda v rod, da se je ohranilo do danes, ko še vedno bogati življenja posameznikov, družin, sosesk in prijateljskih družb. Nekoč gospodarsko vlogo klekljanja so zamenjale druge družbene vloge; postalo je najbolj množična prostočasna obrtna dejavnost v Sloveniji, klekljane čipke pa so inspiracija različnim ustvarjalcem v modi, sodobnih vizualnih umetniških praksah, oblikovanju, arhitekturi in dekoraciji v kulinariki.

 

Tekst: mag. Mirjam Gnezda Bogataj, kustosinja Mestnega muzeja Idrija

 

 

 

 

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih