Spremljevalni program 2019

 

Rdeča preproga, čipka in čas – igrani ulični dogodek

pred Čipkarsko šolo Idrija, Prelovčeva 2

15. junij ob 14.30

Če bi se po rdeči preprogi sprehodili v čas nazaj, bi tako kot danes na njej našli slavne osebnosti v oblačilih s čipko, nujno s čipko. Nekoč lepa obleka brez čipke ni obstajala. Danes se čipka ponovno vrača v visoko modo. V letu, ko Idrija praznuje 250-letnico izgradnje gledališča in 130-letnico ustanovitve Dramatičnega društva, bodo Festival idrijske čipke obiskale slavne osebnosti iz sveta gledališča, ki jih je Idrija nekoč že poznala ali jih pozna danes. Seveda v oblekah s čipko.

 

Pod režijskim vodstvom Ane Kržišnik Blažica igrajo in so soavtorji dogodka Polona Ferjančič, Maruša Mlakar, Andraž Kosmač, Anja Carl ter drugi člani Dramatičnega društva Idrija, Male gledališke šole Gimnazije Jurija Vege Idrija, Društva klekljaric idrijske čipke in posebna gostja pevka RAIVEN.

 

 

Avtorica teksta: mag. Ana Kržišnik Blažica, režiserka dogodka

 

Model Maruša Mlakar. Foto Tilen Klinc.

Prikaz klekljanja učenk in učencev Čipkarske šole Idrija

Čipkarska šola Idrija, Prelovčeva 2.

15. junij: 10.00–14.00 in 15.00–18.00.

Spretni prstki mladih klekljaric in klekljarjev zavzeto klekljajo in se ne pustijo motiti radovednim pogledom obiskovalcev. Pravzaprav, dragi obiskovalci, izkoristite priložnost in jih povprašajte, zakaj radi klekljajo. Morda dobite pristen odgovor, ki vam bo ostal v spominu.

 

Tekst: Metka Fortuna, Čipkarska šola Idrija

 

Učenka Čipkarske šole Idrija. Foto: Samo Trebižan.

 

Prikaz klekljanja članic Društva klekljaric idrijske čipke

Različne lokacije v mestu Idrija

15. in 16. junij: 10.00–18.00

Izkušene klekljarice bodo svoje mojstrovine prikazale mimoidočim obiskovalcem, ki jih bodo lahko povprašali o skrivnostih odličnega klekljanja.

Sejem domače in umetnostne obrti, klekljarskih pripomočkov, kulinarike in predstavitev ponudnikov kolektivne blagovne znamke IDRIJA IZBRANO

po ulicah Idrije

 15. do 16. junij, od 9.00 do 19.00 ure

V sklopu Festivala idrijske čipke vsako leto poteka tradicionalni sejem domače in umetnostne obrti ter klekljarskih pripomočkov, ki je namenjen predvsem izdelovalcem idrijske čipke in klekljarskih pripomočkov ter drugim ustvarjalcem, ki idrijsko čipko inovativno vpletajo v svojo umetniško ustvarjanje. Na njem se vsako leto predstavljajo številni ustvarjalci iz Slovenije in tujine. Letos se bodo na sejmu prvič predstavili tudi ponudniki kolektivne blagovne znamke IDRIJA IZBRANO. Certifikat odličnosti IDRIJA IZBRANO pridobijo izdelki in storitve, ki ustrezajo visokim standardom kakovosti, vključujejo lokalno pridelane surovine in pripovedujejo o tradiciji, kulturi in načinu življenja ljudi, ki živijo na območju UNESCO globalnega geoparka Idrija. Obisk sejma je odlična priložnost za nakup izdelkov z idrijsko čipko, klekljarskih pripomočkov, izdelkov domače obrti, priložnostnih daril, oblačil, modnih dodatkov, nakita, kozmetike, kakovostnih lokalnih izdelkov in lokalnih kulinaričnih posebnosti.

Idrijska rudarska hiša pripoveduje

Idrijska rudarska hiša, Bazoviška 4

15. in 16. junij: vodeni ogledi od 10.00 do 18.00 ure

15. junij ob 11.00 uri: dramski dogodek Osnovne šole Idrija

16. junij ob 13.00: prikaz izdelave idrijskih žlikrofov

V bregu nedaleč od mestnega središča stoji ena zadnjih hiš, ki so stoletja oblikovale podobo in odražale delavski značaj Idrije. Mestni muzej Idrija vas v festivalskih dneh vabi na vodene oglede Idrijske rudarske hiše.

Posebej radovedni se boste oba dneva lahko poizkusili v igranju volkalce, degustirali zeljševko in poklepetali s klekljaricami ob buli.

Zgodbe iz rudarske preteklosti bodo oživele v dramskem dogodku učenk in učencev 5. a Osnovne šole Idrija pod mentorstvom učiteljice Lidije Kacin.

O izdelavi idrijskih žlikrofov pa nas bosta poučila gospa Ivica Skrt in njen vnuk Cene Skrt.

                                                                                          

Tekst: mag. Mirjam Gnezda Bogataj, Mestni muzej Idrija

 

Idrijska rudarska hiša. Fototeka MMI. Foto B. Tavčar, 2018.

 

Izvedbo projekta sta podprla Ministrstvo za kulturo RS in Občina Idrija.

 

 

Doživetje živega srebra - Antonijev rov

Antonijev rov

15. in 16. junij: ob 10.00, 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00, 16.00, 17.00

Sprehodite se po stopinjah idrijskih rudarjev. Vodniki vas bodo popelji skozi skrivnostni podzemni svet živosrebrovega rudnika do skritih kotičkov z dragoceno cinabaritno rudo in kapljicami samorodnega živega srebra ter do edinstvene podzemne kapele. Ob pripovedi in anekdotah obiskovalci spoznajo delo in življenje rudarjev.
Več informacij na: infohg@cudhg-idrija.si ali na 031 810 194 

 

Doživetje živega srebra - Topilnica Hg

Topilnica Hg

15. in 16. junij: od 10.00 do 18.00

Ogled lahko nadaljujete v Topilnici Hg in se sprehodite po interaktivni in izobraževalni razstavi o živem srebru. S tem boste zaokrožili celotno pot rude od rudnika do topilnice. Prek eksperimentov, animacij, videofilmov in naprav boste spoznali in doživeli pomen edinstvene tekoče kovine, ki je spreminjala svet in vplivala na razvoj človeške civilizacije.
Več informacij na: infohg@cudhg-idrija.si ali na 031 810 194 

6. rekreativni tek za »Zlat klikl« za predšolske otroke 

Mestni trg

Sobota 15. junij: od 8. ure naprej


 

0d 9.00 do 9.30 prijave tekmovalcev, Mestni trg

9.30 start za otroke, Mestni trg

10.00 razglasitev rezultatov, Mestni trg

 

Zavod za turizem Idrija ponovno vabi na REKREATIVNI TEK ZA ZLAT KLIKL ZA PREDŠOLSKE OTROKE, ki bo potekal v sklopu dogodkov 38. Festivala idrijske čipke. Tek bo namenjen otrokom do 5. leta starosti. Zato še posebej vabimo vse najmlajše tekače, da se nam pridružijo in osvojijo svoj prvi zlati klikl.

Več informacij je na voljo na e-naslovu festival@visit-idrija.si ali na tel. št. 05 93 44 078.

razpis

prijavnica

 
 
Tombola s simpatičnim in zabavnim voditeljem Tonijem Cahunekom

Trg sv. Ahacija

15. junij: od 17.00 do 18.00/19.00

Igra tombola ali njena angleška različica bingo je zelo priljubljena in družabna igra. Privablja širok izbor tako igralcev kot tudi oboževalcev. Je igra, v kateri uživajo vse generacije.

Letos bo tombola potekala na 38. festivalu idrijske čipke v soboto, 15. junija, ob 17.00 na Trgu sv. Ahacija. Tombolo bo povezoval zabavni in simpatični voditelj Toni Cahunek. Tombolske kartice bodo obiskovalci prejeli izključno na prodajnih stojnicah ponudnikov v soboto, 15. junija, od 9.00 do 17.00 ob vsakem nakupu nad 5 €. Pričakale vas bodo privlačne nagrade. 

Tehniški oddelek muzeja v jašku Frančiške

Bazoviška 2

15. in 16. junij: od 14.00 do 16.00 - vodeni ogledi

Izjemno pomembna in bogata zbirka Mestnega muzeja Idrija je zbirka 36 rudniških strojev in naprav s konca 19. ali z začetka 20. stoletja, ki so večinoma razstavljeni v prostorih vhodne stavbe jaška Frančiške. Velika posebnost je črpalka Kley na parni pogon. Zaradi svojih ogromnih dimenzij in mas sestavnih delov zbuja vsesplošno občudovanje. Leta 1893 so jo izdelali v znani češki tovarni E. Skoda Pilsen. Je največji ohranjeni stroj idrijskega rudnika, največji ohranjeni parni stroj v Sloveniji in med največjimi v Evropi. Stroj je danes predstavljen in situ – na mestu, na katerem je v svojem času tudi obratoval.

Idrijska kamšt

Vodnikova ulica 22

15. in 16. junij: od 16.00 do 18.00 - vodeni ogledi

V Idriji se je od številnih rudniških naprav, ki so delovale na vodni pogon, do danes ohranila Idrijska kamšt. Najatraktivnejši del te znamenite črpalne naprave iz leta 1790 je njeno pogonsko kolo. Leseno kolo na zgornjo vodo in korce s premerom 13,6 m je nameščeno v monumentalni zidani stavbi. Pogonsko vodno kolo se je zavrtelo 4–5-krat v minuti in ob tem iz globine 283 m načrpalo okrog 300 l jamske vode. Čeprav je kamšt prenehala obratovati leta 1948, njeno kolo še vedno lahko zavrtimo.

Čudoviti svet ritmične gimnastike in akrobatike - Gimnastično društvo Vrhnika

Mestni trg

16.6., od 9.00 do 15.00, Mestni trg

Gimnastično društvo Vrhnika vas vabi na mini delavnico za osnovno delo z ritmičnimi rekviziti in prikaz gimnastičnih prvin. Sodelovali bodo trenerji in tekmovalci iz društva, v katerem vadijo tudi Idrijski otroci. Prisotni bomo na prostoru otroških delavnic na Mestnem trgu v nedeljo od 9.00 do 15.00.

Predstavitev e-avtomobilov - Društvo E-MOBILNOST SLOVENIJA

Mestni trg

16. 6., od 9.00 do 18.00, Mestni trg

V društvu delujejo ljubitelji z elektriko gnanih vozil. Prepričani so, da uvedba e-vozil prinaša številne ekonomske in ekološke dobrobiti posamezniku in družbi.

Godba na pihala – povorka izpred Čipkarske šole Idrija do trga sv. Ahacija

Mestni trg

Nedelja, 16. junij: ob 11.00

Povorka izpred Čipkarske šole Idrija do trga sv. Ahacija. Godbeno društvo rudarjev Idrija tradicionalno vsako leto pospremi klekljarice in klekljarje do prizorišča državnega tekmovanja otrok in odraslih v znanju klekljanja za priznanje Ivanke Ferjančič.

Okusite "IDRIJA IZBRANO"

Ahacijev trg

od 9:00 do 17:00

V soboto, 15. 6. 2019 med 9. in 17. uro, bomo v sodelovanju z društvom Hudournik pripravljali prigrizke sestavljene iz izdelkov, ki so pridobili certifikat odličnosti Idrija izbrano. IDRIJA IZBRANO je kolektivna blagovna znamka, ki smo jo na Centru za idrijsko dediščino razvili v letu 2018. Certifikat odličnosti IDRIJA IZBRANO pridobijo izdelki in storitve, ki ustrezajo visokim standardom kakovosti, vključujejo lokalno pridelane surovine in pripovedujejo o tradiciji, kulturi in načinu življenja ljudi, ki živijo na območju UNESCO Globalnega Geoparka Idrija.  Okusite IDRIJA IZBRANO!

 

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih